Fondsparande – 3 tips

Fondsparande

Tre strategier för att spara pengar och få det att fungera för dig


Att upperätthålla ett fondsparande är mycket enklare än de flesta föreställer sig. Dessa 100 kr nu kan vara värda tusentals kronor i framtiden. Det blir betydligt enklare att nå dina ekonomiska mål om du sätter undan pengar varje månad.

Att ha tålamod är ditt fondsparandes bästa vän

Om du är ny på att spara pengar eller har sparat pengar tidigare, har vi samlat en lista med 3 förslag som hjälper dig att lyckas.

Hitta först en fondförvaltare som du kan lita på.

Hitta först en fondförvaltare som du kan lita på.


I Sverige kan investerare välja bland fler än 1 300 olika aktiefonder. En nykomling i fonder kan tycka att det är svårt att komma igång och börja spara pengar i fonder. Hur avgör du vilka investeringar som är värda din tid och dina pengar?

Detta problem kan lätt undvikas genom att välja en fondverksamhet som har ett starkt rykte och en god historia. Då behöver du inte oroa dig för att dina pengar går till en dålig investering.

Välj ett värdepappersföretag som har en utmärkt meritlista och ett gediget rykte.

Lannebo har sedan starten för 20 år sedan uppvisat en stark avkastning på riskjusterade investeringar. Vi har korats till Sveriges främsta fondverksamhet fem år i rad i studien Prospera Fund Advisors. Dessutom har det världsomspännande UN PRI-projektet gett Lannebos aktieförvaltning högsta hållbarhetsbetyg, A+.

Två sätt att spara pengar:


I en fond hittar du en mängd olika investeringar. Svenska aktiefonder innehåller till exempel minst 16 distinkta aktier, men ibland fler. Det är därför möjligt att sprida ut din fara i ditt sparande med endast ett fåtal kontanter.

En bred svensk fond kan räcka om den kompletteras med en europeisk eller global fond, beroende på dina behov. En allsidig fond, som vår Lannebo Mixfond, kan i vissa fall räcka.

Att inkludera bredare fonder i en fondportfölj kan gynna en mer specialiserad fond som Lannebo Teknik.

Se till att dina investeringar har tillräckligt med risk.


Att investera i fonder är bekvämt, vilket är en av många fördelar med att göra det. Du behöver inte ta ett beslut om vilka aktier du ska köpa. Din fondförvaltare tar hand om detta åt dig. Det är dock ditt beslut om graden av risk du väljer att ta med dina pengar.

Alla investeringar har en viss risk förknippad med dem. Det finns inga framsteg utan fara. Inflation, å andra sidan, innebär att pengar på ett bankkonto kan förlora sitt värde med tiden.

Minst fem års sparhorisont krävs för att investera i aktiefonder. Det är möjligt att använda företagsobligationsfonder eller en blandfond om du behöver pengarna inom tre till fem år. En kortfristig räntefond kan vara ett bra alternativ för investerare som letar efter ett lågriskalternativ på kort sikt.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla